Η βελτίωση της ορατότητας της ιστοσελίδας σας δεν είναι κάποια μυστική τέχνη ή θαυματουργός συνταγή – στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σύνολο μεθοδικών και στοχευμένων ενεργειών, που, με την απαραίτητη υπομονή, μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το περιεχόμενο. Ίσως το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές, όμως παραμένει αλήθεια – το περιεχόμενό σας πρέπει να "μιλάει" στο κοινό σας. Και φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται τυχαία. Χρειάζεται να κατανοήσετε ποιοι είναι οι άνθρωποι που επισκέπτονται τη σελίδα σας, τι αναζητούν, και – κυρίως – πώς μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες τους με τρόπο που τους κάνει να επιστρέφουν.
Για παράδειγμα, μια ιστοσελίδα που απευθύνεται σε αρχάριους κηπουρούς θα πρέπει να προσφέρει πρακτικές συμβουλές και οδηγούς βήμα-βήμα, όχι εξειδικευμένα άρθρα για ασυνήθιστα φυτικά υβρίδια που ελάχιστοι μπορούν να κατανοήσουν. Είναι ζήτημα ευθυγράμμισης – ποιοι είναι οι χρήστες σας και ποιο αφήγημα τους καλεί να μείνουν.
Και έτσι μπαίνει στην εξίσωση ο κρίσιμος ρόλος των λέξεων-κλειδιών. Όχι, δεν μιλάμε για τις παλιές εποχές γεμίσματος του κειμένου με keywords (θυμάστε τις αμέτρητες επαναλήψεις που έκαναν το κείμενο αδιάβαστο;). Σήμερα, πρόκειται για μια πιο φυσική προσέγγιση, όπου οι λέξεις-κλειδιά "ενώνονται" άψογα με το περιεχόμενο. Φανταστείτε ότι αυτές λειτουργούν σαν τον ψιθυριστή οδηγό που "μαθαίνει" στις μηχανές αναζήτησης για το τι ακριβώς μιλά η σελίδα σας.
Πέρα από το περιεχόμενο, όμως, εξίσου σημαντική είναι η εμπειρία των χρηστών (UX – ο όρος είναι πανταχού παρών στις συζητήσεις για SEO). Η ιστοσελίδα σας πρέπει να είναι καθαρή, γρήγορη και εύχρηστη. Αν κάποιος επισκέπτης χρειάζεται να κάνει δέκα κλικ ή να περιμένει πέντε δευτερόλεπτα για να φορτώσει μια σελίδα, έχετε μόλις χάσει έναν εν δυνάμει πελάτη ή αναγνώστη. Σκεφτείτε το σαν ένα φυσικό κατάστημα: αν οι διάδρομοι είναι χαοτικοί και τα προϊόντα διάσπαρτα, πόσοι θα μείνουν για να βρουν αυτό που θέλουν;
Και ύστερα έχουμε το ζήτημα της εξωτερικής σύνδεσης (backlinks). Αλλά μη φανταστείτε κάτι παραπλανητικό ή συμφωνίες "ανταλλαγής συνδέσεων". Η ιδανική στρατηγική εδώ είναι να χτίσετε γνήσιες και ουσιαστικές σχέσεις με αξιόπιστους ιστότοπους, ώστε να δείξετε στις μηχανές αναζήτησης ότι το περιεχόμενό σας αξίζει την προσοχή (σκέψτε πως το backlink λειτουργεί σαν μια ψήφος εμπιστοσύνης). Αν, για παράδειγμα, κάποιο μεγάλο portal παραπέμπει στο άρθρο σας για "δημιουργία κήπου σε αστικό περιβάλλον", ξέρετε ότι κάνετε κάτι σωστά.
Ας είμαστε όμως ξεκάθαροι: τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει σε μια νύχτα. Θα χρειαστεί στρατηγική, δουλειά και, κυρίως, συνέπεια. Όπως ένας μαραθώνιος, η πορεία της ιστοσελίδας σας προς την κορυφή δεν εξαρτάται μόνο από την ταχύτητα, αλλά από την αντοχή και τη σωστή κατεύθυνση. Και αν όλα γίνουν σωστά, κάποια στιγμή – χωρίς να το καταλάβετε – θα βρεθείτε να απολαμβάνετε εκείνη τη θέση στις αναζητήσεις που πάντα ονειρευόσασταν.
Η βελτιστοποίηση περιεχομένου είναι, χωρίς αμφιβολία, η καρδιά κάθε προσπάθειας για καλύτερη κατάταξη σε μηχανές αναζήτησης. Θα λέγαμε ότι οι λέξεις-κλειδιά λειτουργούν σαν οδοδείκτες: κατευθύνουν τις μηχανές και τους αναγνώστες προς το περιεχόμενό σας. Όμως, το κλειδί (ίσως ειρωνικά) δεν είναι απλώς να τις χρησιμοποιήσετε, αλλά να το κάνετε έξυπνα. Δεν έχει νόημα να γεμίζει ένα κείμενο με επαναλαμβανόμενες λέξεις-κλειδιά ("keyword stuffing", όπως λέγεται), γιατί κανείς δεν θέλει να διαβάζει κάτι που μοιάζει γραμμένο αποκλειστικά για ρομπότ. Αντίθετα, οι λέξεις αυτές θα πρέπει να "γλιστρούν" φυσικά μέσα στο κείμενο, σαν να είναι ήδη εκεί, δίνοντας την αίσθηση ότι εξυπηρετούν μια πραγματική συζήτηση (όπως ακριβώς αυτή).
Έπειτα, ας μην υποτιμούμε την αξία της ποιότητας. Σκεφτείτε το: ποιο άρθρο πραγματικά απολαμβάνετε; Εκείνο που λέει κάτι μοναδικό, ενδιαφέρον και με κάποιο βάθος ή εκείνο που επαναλαμβάνει γενικότητες και κλισέ; Η Google (και, να είστε σίγουροι, οι αναγνώστες σας) έχει βελτιωθεί στο να ξεχωρίζει το διαμάντι από το κάρβουνο. Οπότε, αν ένα άρθρο δεν προσφέρει πραγματική αξία – κάτι που να απαντά στις ερωτήσεις του αναγνώστη ή να του μαθαίνει κάτι χρήσιμο – πιθανότατα δεν πρόκειται να πάει μακριά.
Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι, επίσης, η δομή. Υπάρχει κάτι σχεδόν καθησυχαστικό σε ένα κείμενο που είναι καλοστημένο: με ξεκάθαρες επικεφαλίδες, παραγράφους που σε "προκαλούν" να συνεχίσεις την ανάγνωση και σημεία όπου λίστες (όπως αυτή που μπορεί να ξεκινήσει σε λίγο) σπάνε τη ροή βοηθώντας τόσο εσάς, τον αναγνώστη, όσο και – φυσικά – τις μηχανές να "διαβάσουν" καλύτερα το περιεχόμενο. Πολύ πυκνό κείμενο, χωρίς σημεία ανάσας, αποθαρρύνει τους αναγνώστες. (Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε κλείσει μια ιστοσελίδα επειδή απλώς δεν είχατε δουλειά να "παλέψετε" να τη διαβάσετε.)
Προσοχή και στα πολυμέσα. Μια εικόνα είναι όντως χίλιες λέξεις (όπως λένε), αλλά μόνο αν ταιριάζει με το κείμενο. Οι εικόνες δεν πρέπει να είναι εκεί απλώς για διακόσμηση. Αντίθετα, χρειάζονται για να ενισχύσουν την κατανόηση – φανταστείτε ένα άρθρο για συνταγές, όπου μια εικόνα της ολοκληρωμένης πιάτας δεν υπάρχει. Επίσης, χωρίς alt κείμενα, οι μηχανές αναζήτησης απλώς τις αγνοούν. Και μην ξεχνάμε την ταχύτητα! Μια βαριά εικόνα που αργεί να φορτωθεί μπορεί να "βυθίσει" το SEO και την υπομονή του αναγνώστη.
Ένα άλλο σημείο που πολλές φορές παραβλέπεται είναι οι σύνδεσμοι. Εσωτερικοί και εξωτερικοί σύνδεσμοι είναι κάτι σαν η "κόλλα" που δένει το περιεχόμενό σας με το ευρύτερο web. Εσωτερικά links – αν χρησιμοποιούνται σωστά – βοηθούν τον αναγνώστη να ανακαλύψει περισσότερο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας. Είναι σαν να λέτε: "Αυτά που διαβάζεις είναι χρήσιμα; Κοίτα κι εδώ για κάτι ακόμα!" Τα εξωτερικά links, από την άλλη, δείχνουν ότι στηρίζετε τα επιχειρήματά σας (ή παραπέμπετε για περαιτέρω πληροφορίες) σε αξιόπιστες πηγές. Σε έναν κόσμο γεμάτο ψεύτικες ειδήσεις, η εμπιστοσύνη είναι ανεκτίμητη.
Στο τέλος της ημέρας, η επιτυχία είναι απλή – αν και όχι πάντα εύκολη: γράψτε για ανθρώπους, αλλά κρατήστε τις μηχανές στο μυαλό σας σαν αθόρυβο συνεπιβάτη. Αν το περιεχόμενό σας έχει ενδιαφέρον, είναι ευχάριστο στην ανάγνωση και προσφέρει κάτι ουσιαστικό, όχι μόνο θα κρατήσετε τους αναγνώστες μαζί σας, αλλά και η Google θα σας "χειροκροτήσει". (Και ναι, αυτό επιδιώκουμε.)
Οι στρατηγικές SEO αποτελούν σήμερα κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό οδηγό για καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Είναι, κατά κάποιο τρόπο, η γέφυρα που συνδέει τον τρόπο που σκέφτεται το κοινό σας με τον τρόπο που παρουσιάζετε την επιχείρησή σας. Και αν το σκεφτούμε, δεν έχει αιτία να είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται – συχνά πρόκειται για μικρές, ουσιαστικές αλλαγές που μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Σκεφτείτε έναν χρήστη που ψάχνει στο Google για "υπηρεσίες καθαρισμού στο κέντρο της Αθήνας". Για να εμφανιστεί η ιστοσελίδα σας στα αποτελέσματα που βλέπει, το περιεχόμενό σας πρέπει να μιλά με τη γλώσσα του. Δηλαδή, αν ο ιστότοπός σας κάνει μόνο γενική αναφορά σε "επαγγελματικές υπηρεσίες καθαρισμού", το πιθανότερο είναι να μην ταιριάξει με την ιδιαίτερη αναζήτησή του. Ωστόσο, αν έχετε φροντίσει να ενσωματώσετε φυσικά φράσεις όπως "υπηρεσίες καθαρισμού στο κέντρο της Αθήνας" στις σελίδες σας, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται δραματικά. Όχι επειδή "ξεγελάτε" την Google, αλλά επειδή καλύπτετε άμεσα αυτό που πραγματικά αναζητά ο χρήστης.
Η πρόκληση εδώ έγκειται στο να διατηρείτε όλα αυτά οργανικά, χωρίς να "πιέζετε" το περιεχόμενό σας να αγγίζει λέξεις-κλειδιά σε σημείο που χάνει τη φυσικότητά του. Οι μηχανές αναζήτησης έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ πια που μπορούν να ανιχνεύσουν όχι μόνο τις λέξεις, αλλά και τη συνολική ουσία και ποιότητα του περιεχομένου σας. Είναι, λοιπόν, πιο σημαντικό να γράφετε με στόχο να φανείτε χρήσιμοι – όχι να εντυπωσιάσετε με τεχνάσματα.
Μία άλλη υποτιμημένη (αλλά εξαιρετικά χρήσιμη) πρακτική είναι οι εσωτερικοί σύνδεσμοι. Για παράδειγμα, αν έχετε άρθρο για το πώς να διαλέξετε σωστή εταιρεία καθαρισμού, μπορείτε να συνδέσετε από εκεί μια υπηρεσία στην ιστοσελίδα σας που αφορά λεπτομερώς το πώς δουλεύει η δική σας επιχείρηση. Έτσι, όχι μόνο βοηθάτε τους αναγνώστες να περιηγηθούν καλύτερα, αλλά διευκολύνετε και την Google να καταλάβει πώς συνδέονται οι ενότητες του περιεχομένου σας. Είναι λίγο σαν το να οδηγείτε έναν επισκέπτη στο σπίτι σας: αν τοποθετήσετε πινακίδες και καθοδήγηση (ειδικά αν το σπίτι έχει πολλούς χώρους), είναι πολύ πιο πιθανό να μείνει για καφέ ή τουλάχιστον να σας θυμάται ευχάριστα.
Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα ταυτόχρονα· καλύτερα να κάνετε σταδιακά προσαρμογές, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και την ποιότητα. Για παράδειγμα, αν μαθαίνετε ότι το κοινό σας χρησιμοποιεί συχνά συγκεκριμένες φράσεις στις αναζητήσεις, μην διστάσετε να ανανεώσετε τις σελίδες σας ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα αυτές τις συνήθειες. Και κάτι τελευταίο: ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη του καλού κειμένου. Όσο καλά και να κατανοείτε το SEO, αν το περιεχόμενό σας δεν είναι ενδιαφέρον, κανείς δεν θα το διαβάσει – κι αν δεν το διαβάσει κανείς, ούτε η Google θα του δώσει ιδιαίτερη σημασία.
Ανεξαρτήτως της επιχείρησής σας, το πρώτο βήμα για αποτελεσματική στρατηγική είναι απλό: μιλήστε σαν άνθρωπος, σκεφτείτε σαν ο πελάτης σας, και δομήστε την ιστοσελίδα σας σαν κάποιος που θέλει πραγματικά να εξυπηρετήσει. Στην τελική, η τεχνογνωσία δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο η φροντίδα που φαίνεται μέσα από κάθε λεπτομέρεια.