Η βελτιστοποίηση των περιγραφών προϊόντων είναι, δίχως υπερβολή, ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα για τη βελτίωση της απόδοσης του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Σκεφτείτε το εξής: όταν κάποιος επισκέπτεται τη σελίδα του προϊόντος σας, στην πραγματικότητα κρατάτε στα χέρια σας μια μοναδική ευκαιρία να του εξηγήσετε ακριβώς γιατί αυτό που έχετε να προσφέρετε είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Μια γραφή που είναι ξεκάθαρη, ελκυστική και –το πιο σημαντικό– ακριβής, λειτουργεί σαν ο καλύτερος πωλητής σας, ενώ συγχρόνως μπορεί να σας δώσει προβάδισμα στις μηχανές αναζήτησης (θα επανέλθουμε σ’ αυτό).
Ξεκινήστε από τα βασικά – δηλαδή, από τον τίτλο. Η ονομασία του προϊόντος δεν είναι απλώς μια γραμμή κειμένου· είναι η πρώτη εντύπωση. Θα πρέπει να είναι περιγραφική και με νόημα, αποφεύγοντας γενικεύσεις ή χιλιοειπωμένα μοτίβα. Για παράδειγμα, "Φωτιστικό Γραφείου LED με Ρυθμιζόμενη Ένταση" πείθει περισσότερο από το απλό "Φωτιστικό Γραφείου". Δίνει στον επισκέπτη μια εικόνα για τη λειτουργικότητα του προϊόντος πριν καν κάνει το επόμενο κλικ.
Από εκεί και πέρα, φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα στις λεπτομέρειες. Δεν αρκεί να πείτε απλώς «είναι εξαιρετικό προϊόν». Πείτε τι το κάνει εξαιρετικό. Για παράδειγμα, αν πουλάτε ένα σακίδιο, μη μένετε σε γενικότητες – εξηγήστε πως έχει ενισχυμένες ραφές, ιδανική κατανομή βάρους, και αδιάβροχη επένδυση (για εκείνες τις ξαφνικές βροχές που όλοι οι commuters φοβούνται). Φανταστείτε τον πελάτη να αναρωτιέται, "Μα, θα χωρέσει ο φορητός υπολογιστής μου 17 ιντσών;". Και απαντήστε του εκ των προτέρων, εντάσσοντας πρακτικές λεπτομέρειες, όπως διαστάσεις ή ειδικές θήκες. Αυτές οι πληροφορίες είναι που κάνουν έναν πιθανό αγοραστή να μείνει στη σελίδα σας αντί να κάνει κλικ πίσω στο "Αναζήτηση".
Ταυτόχρονα, σκεφτείτε πώς μπορείτε να προσθέσετε ένα ανθρώπινο στοιχείο στο κείμενό σας. Τελικά, αυτό που αναζητούν οι καταναλωτές δεν είναι μονάχα προϊόντα· είναι λύσεις και εμπειρίες. Φανταστείτε, για παράδειγμα, να πουλάτε ένα σετ μαχαιροπήρουνων. Πέρα από το να αναφέρετε το ανοξείδωτο ατσάλι και τον κομψό σχεδιασμό, μπορείτε να προσθέσετε μια ζωντανή σκηνή: «Είναι ακριβώς τα σερβίτσια που θα ολοκληρώσουν ιδανικά ένα οικογενειακό τραπέζι γεμάτο γέλια και καλό φαγητό». Ένα μικρό storytelling μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά – θυμίζει στους πελάτες σας πώς το προϊόν θα ενσωματωθεί στη ζωή τους και θα την εμπλουτίσει.
Και εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι και οι μηχανές αναζήτησης. Μια καλοδουλεμένη περιγραφή που περιλαμβάνει φυσικά ενσωματωμένες λέξεις-κλειδιά (χωρίς το παραμικρό ίχνος υπερβολικής βελτιστοποίησης) θα συμβάλει στο να εμφανίζεστε πιο ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης. Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, όταν κάποιος ψάχνει "κομψή τσάντα ώμου για κάθε μέρα", και εσείς ήδη έχετε ενσωματώσει τη φράση αυτή στην περιγραφή σας, είναι πιο πιθανό ο χρήστης να καταλήξει στο site σας.
Τέλος, ας μην παρακάμπτουμε τον παράγοντα της εμπιστοσύνης. Οι καταναλωτές έχουν κουραστεί από υπερβολές και βαρύγδουπες υποσχέσεις που ποτέ δε γίνονται πραγματικότητα. Αν το προϊόν σας έχει κάποιο μοναδικό χαρακτηριστικό, αναφέρετέ το με ειλικρίνεια. Και αν υπάρχουν περιορισμοί, μην τους κρύβετε (π.χ., "Είναι κατάλληλο για ήπιες βροχοπτώσεις αλλά όχι ακραίες συνθήκες"). Αυτή η διαφάνεια χτίζει μια αίσθηση αξιοπιστίας και φέρνει τους πελάτες πιο κοντά στο να αγοράσουν από εσάς αντί από κάποιον που υπόσχεται τον κόσμο, αλλά παραδίδει κάτι λιγότερο.
Στο τέλος της ημέρας, οι περιγραφές προϊόντων δεν είναι απλώς μέρος μιας λίστας εργασιών. Είναι η ευκαιρία σας να συνδεθείτε με τους πελάτες σας, να τους δείξετε ότι τους "ακούτε" και ότι κατανοείτε τι ακριβώς χρειάζονται. Εάν το κάνετε αυτό σωστά, τα αποτελέσματα –είτε σε πωλήσεις είτε σε πιστότητα πελατών– δε θα αργήσουν να φανούν.
Η δημιουργία ελκυστικών προσφορών είναι ένα από τα πιο δυναμικά εργαλεία που έχετε στα χέρια σας για να φέρετε νέους πελάτες κοντά σας, αλλά και να επανασυνδεθείτε με τους υπάρχοντες που ίσως έχουν ξεφύγει από το ραντάρ σας. Και, όχι, δεν μιλάμε μόνο για την κλασική -και πολλές φορές υπερεκτιμημένη- μείωση τιμής. Οι πραγματικά έξυπνες προσφορές πηγαίνουν πιο βαθιά: δημιουργούν αξία και αγγίζουν τις αληθινές ανάγκες του πελάτη. Σκεφτείτε το έτσι: δεν είναι απλώς ότι του δίνετε κάτι πιο φθηνά, του προσφέρετε μια εμπειρία που του «μιλάει».
Για παράδειγμα, ένα καλά σχεδιασμένο πακέτο που συνδυάζει δύο ή τρία δημοφιλή προϊόντα μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση από την απλή εξαγγελία μιας έκπτωσης 10%. Ή, ακόμα καλύτερα, η κλασική προσφορά "1+1 δώρο" – τόσο απλή, αλλά τόσο αποτελεσματική. Δεν είναι μόνο ότι κερδίζει κάτι δωρεάν ο πελάτης· κερδίζει και το αίσθημα ότι έκανε μια καλή επιλογή. (Ποιος δεν θέλει να νιώθει πως πήρε την καλύτερη δυνατή αξία για τα χρήματά του;)
Αλλά οι έξυπνες προσφορές δεν σταματούν εδώ. Σκεφτείτε πόσο ισχυρή μπορεί να είναι μια αποκλειστική έκπτωση που απευθύνεται μόνο στους εγγεγραμμένους στο newsletter σας. (Αν μη τι άλλο, δείχνει και στους υπόλοιπους ότι ίσως θα έπρεπε να μπουν κι αυτοί στη «λίστα» σας.) Ή ένα μικρό δώρο με κάθε αγορά – ίσως κάτι που συνδέεται άμεσα με το προϊόν ή που έχει έναν απροσδόκητο, "wow" παράγοντα. Αυτού του είδους οι κινήσεις καλλιεργούν την αίσθηση μοναδικότητας, κάτι που οι καταναλωτές εκτιμούν σε όλες τις εποχές, αλλά ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης ανταγωνιστικότητας.
Και, φυσικά, μην υποτιμάτε την τεράστια δύναμη της εποχικότητας. Μια προσφορά σχεδιασμένη για τις γιορτές, τις εκπτώσεις αρχών έτους ή ακόμα και για ειδικές περιστάσεις όπως η Black Friday, μπορεί να πολλαπλασιάσει την επίδρασή της εάν έρθει την κατάλληλη στιγμή. Είναι σαν να εμφανίζεστε όταν ήδη ο πελάτης βρίσκεται σε κατάσταση αγοραστικής διάθεσης. Έχετε παρατηρήσει, για παράδειγμα, πώς η δημοφιλία ενός προϊόντος μπορεί να εκτοξευθεί λόγω της "ατμόσφαιρας" μιας περιόδου; Τα είδη δώρου την Πρωτοχρονιά ή προϊόντα ρουχισμού το φθινόπωρο πάντα «τραβούν» καλύτερα όσο πιο στοχευμένα προβάλλονται.
Αλλά, υπάρχει και μία παγίδα: ακόμα και η καλύτερη προσφορά στον κόσμο δεν θα αποδώσει αν είναι ομιχλώδης ή δύσκολη να κατανοηθεί. Ο πελάτης δεν θα μπει στον κόπο να λύσει γρίφους ή να προσπαθήσει να καταλάβει τι ακριβώς προσφέρετε. Η σαφήνεια είναι το Α και το Ω. Βάλτε το μήνυμα ξεκάθαρα μπροστά του: τι παίρνει, σε ποια τιμή και υπό ποιες συνθήκες – τίποτα περιττό, τίποτα που να τον μπερδέψει.
Τελικά, το θέμα βρίσκεται στον σωστό συνδυασμό: αξία για τον πελάτη, απλή και ελκυστική παρουσίαση, και σωστό χρόνο. Όταν τα τρία αυτά στοιχεία ενώνονται, οι πιθανότητες να κερδίσετε το ενδιαφέρον του χρήστη (και να τον κάνετε να επιστρέψει) αυξάνονται εντυπωσιακά. Και, αν το σκεφτείτε, αυτός είναι τελικά ο στόχος: να του δώσετε έναν λόγο να σας επιλέξει ξανά και ξανά.
Ας το παραδεχτούμε: το να φέρεις περισσότερους επισκέπτες στο eshop σου μπορεί να φαντάζει σαν ατελείωτο κυνήγι χαμένου θησαυρού, ειδικά αν βασίζεσαι αποκλειστικά στις πληρωμένες διαφημίσεις. Όμως, η στρατηγική αξιοποίηση του SEO (ναι, αυτό το μαγικό εργαλείο που κυριολεκτικά μπορεί να μεταμορφώσει την ορατότητα της επιχείρησής σου) σε βοηθάει να χτίσεις σταθερή οργανική επισκεψιμότητα με βιώσιμο τρόπο. Και το καλύτερο; Αν γίνει σωστά, δεν χρειάζεται να πληρώνεις συνεχώς για κάθε επισκέπτη που μπαίνει στη σελίδα σου. Ας μπούμε στην ουσία!
Πρώτα απ’ όλα, σκέψου πώς μιλάς και γράφεις για τα προϊόντα σου. Είναι οι περιγραφές ακριβείς και χρήσιμες; Ας πάρουμε για παράδειγμα ότι πουλάς χειροποίητα κεριά. Δεν θα πειράξει αν αφήσεις λίγο χώρο για δημιουργικότητα στις λέξεις, αλλά πρέπει να είσαι και συνεπής με το πώς μπορεί να σκέφτεται ένας χρήστης κατά την αναζήτησή του. "Χειροποίητα αρωματικά κεριά φτιαγμένα με φυσικά υλικά" είναι κάτι που ένας πελάτης θα έψαχνε πολύ πιο συχνά από μια γενικότητα όπως "Όμορφα αναμνηστικά για το σπίτι". Το κοινό σου ψάχνει κάτι πολύ συγκεκριμένο∙ στόχευσε εκεί.
Θυμήσου όμως, το SEO δεν είναι μόνο λέξεις-κλειδιά. Ένα τεράστιο κομμάτι έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία της σελίδας σου. Αν η σελίδα σου φορτώνει πιο αργά απ’ ότι ο πρωινός σου καφές στον καφετζή της γειτονιάς, έχεις πρόβλημα. Δεν είσαι μόνο εσύ που το παρατηρείς—η Google, και πιο σημαντικά οι πελάτες σου, θα στραβοκοιτάξουν. Κόψε λίγο τον "θόρυβο" στον ιστότοπό σου – βελτιστοποίησε τις εικόνες σου ώστε να έχουν καλή ποιότητα αλλά μικρό μέγεθος και βεβαιώσου ότι ο συνολικός σχεδιασμός είναι καθαρός και εύχρηστος. Και κάτι ακόμα: Έχεις δοκιμάσει πρόσφατα πώς φαίνεται η σελίδα σου σε κινητά; Με τόσους χρήστες να ψωνίζουν πια από το τηλέφωνό τους, η εμπειρία εκεί πρέπει να είναι το ίδιο καλή όσο και σε έναν υπολογιστή.
Όμως το μυστικό όπλο που συχνά υποτιμάται είναι το περιεχόμενο. Όχι, δεν εννοώ να γράψεις μερικές παραγράφους και να τελειώσεις. Μιλάω για πραγματικά ωφέλιμο και φρέσκο περιεχόμενο που κάνει τον αναγνώστη να θέλει να επιστρέψει. Ένα blog μπορεί να κάνει θαύματα αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Για παράδειγμα, γιατί να μην μοιραστείς δημιουργικές ιδέες για το πώς μπορούν οι πελάτες σου να ενσωματώσουν τα κεριά σου στη διακόσμηση του σπιτιού τους ή ακόμα και στην καθημερινή τους ζωή για πιο άνετη ατμόσφαιρα; Δεν χρειάζεται να είναι ξηρό ή πολυεπίπεδο – κράτα το αυθεντικό και άνθρωπο-κεντρικό.
Και κάτι τελευταίο: μην παραμελείς τα "μικρά" πράγματα, όπως alt-tags στις εικόνες ή meta περιγραφές. Είναι από αυτά τα "αόρατα" κομμάτια που λένε στις μηχανές αναζήτησης πώς να καταλάβουν τι ακριβώς κάνεις. Σκέψου το σαν να γεμίζεις υποσημειώσεις σε μια συνταγή – απαραίτητο για το σωστό αποτέλεσμα, ακόμα και αν κανείς δεν το βλέπει άμεσα.
Θυμήσου, καμία μαγική φόρμουλα δεν φέρνει επιτυχία από τη μια μέρα στην άλλη. Το SEO είναι συνεχής εργασία: δοκιμάζεις, αναλύεις και εξελίσσεσαι. Όμως, μόλις δεις τα πρώτα αποτελέσματα (π.χ. περισσότερους επισκέπτες που πραγματικά ενδιαφέρονται για τα προϊόντα σου), η προσπάθεια πραγματικά αξίζει τον κόπο.