Το να θέσετε ξεκάθαρους στόχους για την παρουσία της επιχείρησής σας στα social media δεν είναι απλώς ένα τυπικό πρώτο βήμα – είναι ουσιαστικά η ραχοκοκαλιά κάθε επιτυχημένης στρατηγικής σε αυτές τις πλατφόρμες. Σκεφτείτε το σαν την πυξίδα που καθοδηγεί κάθε σας ενέργεια: τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε; Μήπως επιδιώκετε να χτίσετε πιο ισχυρή αναγνωρισιμότητα της μάρκας σας; Ή στοχεύετε στο να προσελκύσετε νέους πελάτες, να αυξήσετε τις πωλήσεις σας, ή ίσως απλώς να εδραιώσετε μια πιο αυθεντική σχέση με το ήδη υπάρχον κοινό σας; Κάθε στόχος, όσο παρόμοιος κι αν φαίνεται, απαιτεί διαφορετική κατεύθυνση και έναν τρόπο σκέψης που "κουμπώνει" στα ζητούμενα της στιγμής.
Αν θέλετε πραγματικά ο σχεδιασμός σας να είναι αποδοτικός, τότε οι στόχοι σας πρέπει να είναι όχι μόνο φιλόδοξοι, αλλά και συγκεκριμένοι. Η διαφορά εδώ κρύβεται στις λεπτομέρειες: δεν αρκεί να πείτε απλά, «Θέλω περισσότερους followers». Πόσους; Μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα; Κι ύστερα, τι εννοείτε με το «περισσότερους»; Για παράδειγμα: «Αύξηση των ακόλουθων κατά 20% μέσα στο επόμενο τρίμηνο» είναι ένας στόχος που έχει "σκελετό" – μετρήσιμο, χρονικά περιορισμένο, σχετικός με την επιχείρησή σας αλλά και, κυρίως, εφικτός (αρκεί να βάλετε το σωστό πλάνο, βέβαια). Αυτός είναι ο γνωστός κανόνας του SMART, και παρότι μπορεί να σας φαίνεται λίγο τεχνικός, στην πραγματικότητα είναι ό,τι πιο χρήσιμο για να μην εγκλωβιστείτε σε γενικότητες.
Πέρα, όμως, από τα νούμερα και τις καμπάνιες, το πιο κρίσιμο ίσως κομμάτι είναι να κατανοήσετε ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της οθόνης. Εάν αγνοείτε το κοινό σας – δηλαδή, τις προσωπικότητες, τις ανάγκες και τις συνήθειές τους, το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο. Μια μικρή έρευνα (ή ακόμη και λίγη παρατήρηση στα σχόλια ή τις αντιδράσεις τους) μπορεί να σας ανοίξει τα μάτια. Τι τύπου περιεχόμενο τους τραβάει την προσοχή; Ποια προβλήματα μπορείτε να τους λύσετε εσείς; Και, το πιο βασικό: με ποιον τρόπο μπορείτε να τους μιλήσετε έτσι ώστε να τους πείσετε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για αυτούς κι όχι απλώς για να μετρήσετε likes;
Όταν συγκεκριμένοι, ξεκάθαροι στόχοι συναντούν την πραγματική κατανόηση του κοινού σας, δημιουργείται μια δυναμική σύνδεση ανάμεσα στην επιχείρησή σας και σε όσους την εμπιστεύονται ή την ανακαλύπτουν για πρώτη φορά. Γι' αυτό, λοιπόν, μην βιαστείτε να μπείτε κατευθείαν στη δημιουργία περιεχομένου ή στις διαφημιστικές καμπάνιες. Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι έχετε "φτιάξει το σπίτι" σας σωστά, γιατί ένας στοχευμένος, μελετημένος σχεδιασμός μπορεί να προσφέρει στην επιχείρησή σας όχι απλώς μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά και μια σταθερή βάση για να χτίσετε κάτι ακόμα μεγαλύτερο στο μέλλον.
Για να αυξήσετε τους ακόλουθους και να κάνετε το περιεχόμενό σας στα social media πιο "ζωντανό," το κλειδί είναι να αφήσετε στην άκρη τον αυτοματισμό και να επικεντρωθείτε αντίθετα σε κάτι πιο ανθρώπινο, πιο προσωπικό: την καλλιέργεια πραγματικών σχέσεων. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που δεν χτίζεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά ξεκινά με το να γνωρίσετε σε βάθος το κοινό σας. Ποιοι είναι αυτοί που θέλετε να προσεγγίσετε; Τι τους ενδιαφέρει πέρα από το προφανές; Ίσως είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη για λύσεις, έμπνευση ή ακόμα και απλά για λίγη ψυχαγωγία στη μέρα τους. Μόλις κατανοήσετε τα “αληθινά” τους ενδιαφέροντα, τότε το περιεχόμενό σας μπορεί να αποκτήσει πραγματική αξία για εκείνους – όχι απλώς για εσάς.
Ο πιο απλός (αλλά αγνοημένος πολλές φορές) τρόπος να προσελκύσετε αλληλεπίδραση είναι, ξέρετε, να την προκαλέσετε. Δοκιμάστε να κάνετε ερωτήσεις – όχι απαραίτητα τις τυπικές, αλλά ρωτήστε κάτι που ίσως πυροδοτεί συζήτηση. Για παράδειγμα, αν διαχειρίζεστε social media για μια καφετέρια, μην αρκεστείτε σε ένα προφανές “Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρόφημα;” Ίσως μια πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι: “Ποιο τραγούδι σας έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που απολαμβάνετε έναν καφέ σε μια ήσυχη καφετέρια;” Χαλαρή, ανθρώπινη, συναισθηματική ερώτηση που μπορεί να ανοίξει κοινή βάση συζήτησης. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχει να κάνει πάντα μόνο με εσάς – έχει να κάνει με αυτό που το κοινό σας θέλει να μοιραστεί.
Αλλά εδώ είναι το κόλπο: Αν προκαλέσετε διάλογο, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να συμμετέχετε. Που σημαίνει; Απαντήστε στα σχόλια. Όχι με μια στερεότυπη, απόλυτα επαγγελματική φράση, αλλά όσο μπορείτε με τρόπο που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα της επιχείρησής σας. Αν κάποιος αφήσει ένα αστείο σχόλιο, απαντήστε με χιούμορ. Αν κάποιος έχει μια απορία, μπείτε στη διαδικασία να δώσετε μια ουσιαστική απάντηση – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει επιπλέον χρόνο.
Όμως, πέρα από τη συζήτηση, θα χρειαστεί να επενδύσετε χρόνο στη συνοχή του brand σας. Μιλάμε τόσο για τη συχνότητα, όσο και για την αισθητική. Είναι αλήθεια, πολλές επιχειρήσεις πέφτουν στην παγίδα της υπερδημοσίευσης, οδηγώντας το κοινό τους σε κόπωση. Καλύτερα λίγες, υψηλής ποιότητας αναρτήσεις, που να έχουν έναν ξεκάθαρο τόνο και να συμβαδίζουν με την ταυτότητα του brand σας. Για παράδειγμα, αν το στυλ της επιχείρησής σας είναι οικείο και casual, μην ξαφνιάσετε τους ακόλουθούς σας με μια ξαφνική αλλαγή στον υπερβολικά επιτηδευμένο τόνο.
Μια ακόμη υποτιμημένη πτυχή είναι το οπτικό κομμάτι. Δεν χρειάζεται να είστε εξαιρετικός φωτογράφος – αν και βοηθάει – αλλά οι εικόνες που συνοδεύουν το περιεχόμενό σας πρέπει να έχουν νόημα. Μερικές φορές, μια αυθόρμητη φωτογραφία από τα “παρασκήνια” μιας μέρας στην επιχείρησή σας μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρουσα από μια τέλεια επεξεργασμένη εικόνα. Ο κόσμος λατρεύει να βλέπει κάτι πιο προσωπικό, πιο απλό... και, κάποιες φορές, λίγο απρόβλεπτο.
Και εδώ φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο: τις μετρήσεις. Μόνο μέσα από αυτές μπορείτε να καταλάβετε τι πραγματικά "δουλεύει." Μην αντιμετωπίζετε τα likes και τα shares ως το απόλυτο μέτρο επιτυχίας. Για παράδειγμα, ίσως παρατηρήσετε ότι τα πιο διαδραστικά posts σας δεν είναι αυτά που έχουν την πιο φανταχτερή εικόνα, αλλά εκείνα που περιγράφουν κάτι ιδιαίτερα προσωπικό ή ειλικρινές. Χρησιμοποιήστε αυτά τα δεδομένα για να ανανεώνετε τη στρατηγική σας – πάντα με την ίδια ευελιξία που θα είχατε και σε μια πραγματική συνομιλία με έναν σταθερό σας πελάτη.
Εν τέλει, η ουσία δεν είναι να γεμίσετε το feed σας με “ιδανικά” posts. Είναι να πείτε μια ιστορία, να ανοίξετε διάλογο και να γίνετε μέρος της καθημερινότητας του κοινού σας – όχι σαν κάποιος που "προσπαθεί να πουλήσει," αλλά σαν εκείνος που προσπαθεί να ακουστεί και να επικοινωνήσει πραγματικά.
Η δημιουργία περιεχομένου για τα social media που τραβά την προσοχή δεν είναι απλά να γεμίζεις ένα προφίλ με ποστ. Είναι κάτι πιο ουσιαστικό, κάτι που αγγίζει τα ενδιαφέροντα του κοινού σου και δημιουργεί μια πραγματική σύνδεση. Στην πραγματικότητα, όλα ξεκινούν από κάτι πολύ βασικό: αυθεντικότητα. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να αλληλεπιδρούν με μια αποστειρωμένη εικόνα ή ένα "τέλειο" brand – θέλουν να δουν κάτι αυθεντικό, έναν καθρέφτη πραγματικών ανθρώπων και καταστάσεων. Γι’ αυτό, μοιραστείτε ιστορίες που μιλούν για την καρδιά της επιχείρησής σας. Ίσως πρόκειται για τη δημιουργία ενός προϊόντος από την ιδέα μέχρι την ολοκλήρωσή του ή για στιγμές από την καθημερινότητα της ομάδας σας. Αυτές οι φαινομενικά απλές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τον κόσμο να νιώσει ότι πίσω από το brand υπάρχει ψυχή.
Η χρησιμότητα είναι επίσης κλειδί. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια επιχείρηση που ασχολείται με τεχνολογικά προϊόντα. Αντί να περιοριστείς σε μια παραδοσιακή παρουσίαση ενός νέου gadget (κάτι που πολλές brands κάνουν), γιατί να μην εκπαιδεύσεις το κοινό σου πάνω σε αυτό; Δημιουργήστε έναν οδηγό που εξηγεί πώς να αξιοποιούν τις δυνατότητες μιας συσκευής – ίσως πώς να ρυθμίσουν το κινητό τους για καλύτερες φωτογραφίες ή πώς να παρατείνουν τη διάρκεια της μπαταρίας τους. Ένα τέτοιο περιεχόμενο δεν φαίνεται απλώς χρήσιμο, αλλά δείχνει ότι η επιχείρησή σας ενδιαφέρεται πέρα από τη στιγμή της αγοράς. Και το καλύτερο; Οι άνθρωποι το μοιράζονται. Όχι επειδή νιώθουν ότι τους πουλάτε κάτι, αλλά επειδή κερδίζουν γνώση από αυτό.
Και, φυσικά, υπάρχει η δύναμη της εικόνας – ή καλύτερα, του βίντεο. Ένα φωτεινό και ελκυστικό βίντεο μπορεί, συχνά, να πει περισσότερα από οποιοδήποτε κείμενο. Σε 30 δευτερόλεπτα, μπορείτε να εξηγήσετε ολόκληρη την αποστολή σας. Ή, απλά, να δείξετε την αληθινή πλευρά σας με τρόπο που παραμένει ανεπιτήδευτος αλλά συνάμα ξεκάθαρος. Είτε πρόκειται για tutorial, behind-the-scenes στιγμές ή ακόμα και στιγμιότυπα από events, το οπτικό υλικό έχει αυτή την άμεση αίσθηση εγγύτητας που δυσκολεύεται να αποδώσει ο γραπτός λόγος.
Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι η στρατηγική δεν σταματά με τη δημιουργία. Αξιολογήστε τακτικά την απόδοση των δημοσιεύσεών σας. Δείτε τι λειτουργεί και τι όχι, πού ανταποκρίνονται περισσότερο οι ακόλουθοί σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστείτε – καμία σωστή στρατηγική δεν βασίζεται μόνο στους αριθμούς. Όμως, κατανοώντας τις τάσεις της κοινότητάς σας, μπορείτε να εξελίσσεστε διαρκώς και να αφουγκράζεστε τις προτιμήσεις τους. Οι social media πλατφόρμες, άλλωστε, δεν είναι μονόδρομος. Είναι μια συνεχής συζήτηση – και το να μάθετε από αυτή είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείτε να κάνετε ως brand.